należy obliczyc pochodna funkcji f(x) - czy dobrze jest zrobione ??
silvox: f(x)=(x
2+3)
34(sinx+x
4) − oblicz pochodną funkcji.. Czy f'(x) to 34(x
2+3)
33(sinx+x
4) +
(x
2+3)
34(cosx+4x
3)
23 sty 14:34
daras: tak
23 sty 14:37
J: Oj coś nie gra

. [(x
2+3)
34]
' = 34(x
2+3)
33 *
2x
23 sty 14:41
silvox: Dlaczego nie gra

Prosze odpowiadać całymi zdaniami..
23 sty 16:03
silvox: Traktujemy to jako pochodną złożoną

Czyli [f(y)]' = f'*y' .. Tak

Czyli poprawny wynik jest 68x(x
2+3)
33
23 sty 16:18
J: W Twoim obliczeniu pochodnej zabrakło : *2x
f'(x) = 34(x2+3)33*2x*(sin+x4) + (x2+3)34(cosx+4x3)
24 sty 08:46
silvox: OK, dzięki ..
26 sty 14:51