konkurs
zombi: Dzisiaj w szkole odbył się szkolny etap pewnego konkursu, więc chciałem się z wami podzielić
zadankami:
1. Znaleźć wszystkie pary liczb rzeczywistych (x,y) spełniających równanie
x
2 + 2x*sin(xy) + 1 = 0
2. Obliczyć wartość wyrażenia (log
2x)
2, jeżeli wiadomo, że
log
2(log
8x) = log
8(log
2x)
3. Rozwiązać w liczbach naturalnych równanie
Konkurs się skończył, więc to co robię jest chyba legalne
23 sty 13:53
pigor: ..., no to zad. pierwsze widzę np. tak :
1)
x2+2xsin(xy)+1= 0 ⇔ x
2+2xsin(xy)+sain
2(xy)+1−sin
2(xy)= 0 ⇔
⇔ (x+sin(xy))
2+cos
2(xy)= 0 ⇔
x+sin(xy)=0 i
cos(xy)= 0 ⇔
⇔ xy=
12π+2kπ i x+sin(
12π+2kπ)= 0 ⇔ x+1=0 i y=
12π+2kπ ⇔
⇔
x= −1 i y= 12π(1+4k) ⇔
(x,y)= (−1, 12π(1+4k), gdzie k∊C). ...
23 sty 14:12
pigor: ..., to może drugie np. tak:
(log2x)2= ?
2)
log2(log8x)=log8(log2x) ⇔
| | log2x | | log2(log2x) | |
⇔ log2( |
| )= |
| ⇔ |
| | log28 | | log28 | |
| | log2x | | log2(log2x) | |
⇔ log2( |
| )= |
| /*3 ⇔ |
| | 3 | | 3 | |
⇔ 3(log
2(log
2x)−log
23)= log
2(log
2x) ⇔ 3log
2(log
2x)−3log
23= log
2(log
2x) ⇔
⇔ 2log
2(log
2x)=log
23
3 ⇔ log
2(log
2x)
2=log
227 ⇔
(log2x)2= 27 . ...
23 sty 14:32
zombi: A trzecie takie pytanko, może być tak?
x,y,z ∊ N
+
⇔
(xy)
2 + (yz)
2 + (zx)
2 = 3xyz
Z AM−GM mamy
| x2y2 + y2z2 | |
| ≥ √x2y4z2 = y(xyz) |
| 2 | |
Sumując trzy nierówności mamy
x
2y
2 + y
2z
2 + x
2z
2 ≥ (x+y+z)(xyz), gdyby któraś z liczb x,y,z była większa od 1, mamy
x
2y
2 + y
2z
2 + x
2z
2 ≥ (x+y+z)(xyz) > 3xyz, a to jest sprzeczne ponieważ
x
2y
2 + y
2z
2 + x
2z
2 = 3xyz, zatem x+y+z=3, a jedyna trójka liczb N
+, spełniająca to
równanie to trójka (1,1,1).
23 sty 17:10
zombi: A co do twojego rozwiązania pigor do zadania pierwszego, to brakuje odpowiedzi
| | π | |
Bo napisałeś, żę cos2(xy) = 0 ⇒ cos(xy) = 0 A stąd mamy, |
| + kπ, czyli |
| | 2 | |
23 sty 18:10
pigor: ,,, , w nw mojej odpowiedzi należy tylko z iloczynu 2kπ wywalić dwójkę,
czyli zostawić kπ i reszta jest o.k. , bo cosx=0 ⇔ x=
12π+kπ i wystarczy
23 sty 20:26
zombi: A co do 3 zadania ktoś może mi sprawdzić ?
23 sty 22:55
PW: Prościutkie rozwiązanie byłoby takie dla zadania 3.
Na podstawie nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną
(1) a + b +c ≥
3√abc
zastosowanej do podanych ułamków mamy:
| | xy | | yz | | zx | | xyyzzx | |
|
| + |
| + |
| ≥ 33√ |
| = 3√xyz. |
| | x | | x | | y | | xyz | |
Z założenia suma jest równa 3, a więc otrzymujemy nierówność
3 ≥
3√xyz,
która w zbiorze liczb naturalnych ma banalne rozwiązanie (1,1,1). Liczby te jak łatwo sprawdzić
spełniają wymagania zawarte w treści twierdzenia (1) − kiedy ma miejsce równość są więc
rozwiązaniem równania.
23 sty 23:15
zombi: No to właściwie podobnie. Tam ci trójkę ucięło, ale to mały szczegół. Dzięki

a + b + c ≥ 3
3√abc
23 sty 23:31
PW: Tak, w pośpiechu zjadłem trójkę, ale "w rozumie" ją miałem, bo napisałem rozwiązanie (1,1,1).
Gorzej, że i w treści twierdzenia też, to chyba wynik zapatrzenia na p 3 {...} przy pisaniu
pierwiastka trzeciego stopnia. Dziękuję − tylko raz udało mi się ją napisać prawidłowo, na
szczęście Ty to rozumiesz
23 sty 23:39