prawdopodobienstwo
Fran: prosiłbym o pomoc
W urnie znajduje się 30 kul: 10 białych i 20 czerwonych. Losujemy 5 razy po jednej kuli
każdorazowo zwracamy wylosowaną kulę do urny. Wyznaczyć rozkład zmiennej losowej X liczby
wylosowanych kul białych
23 sty 13:52
Fran: ?
23 sty 16:03
Fran: czy to będzie 1030 * 1030 * 1030 * 1030 * 1030 = 1243 ?
i to wszystko?
23 sty 16:32
Mila:
Nie.
Liczysz prawdopodobieństwa kolejno
P
0(x=0) nie wylosowano białej kuli
P
1(x=1) wylosowano jedna kulę białą
| | 5*10*204 | | 80 | |
P1(x=1)= |
| = |
| |
| | 305 | | 343 | |
| | | | 103*203 | | 80 | |
P2(x=2)= |
| = |
| = |
| |
| | 305 | | 305 | | 343 | |
itd aż do P
5(x=5)
lepiej liczyć schematem Bernouliego, ale liczyłam tak, jak zacząłeś.
Potem zestaw w tabeli
dokończysz sam?
23 sty 17:06
Fran: jak w tabeli,, nie rozumiem
23 sty 22:49
Fran: obliczyć obliczyłem, ale do żadnej tabeli nigdy ne wpisałem i dlatego to pytanie ; )
wielkie dzięki ; ))
23 sty 23:11
Fran: ale wg moich obliczeń dół powinien wynosić 243 (305) a nie 343
23 sty 23:13
Mila:
No tak rachunki,
3*3*3*3*3=81*3=243
Pomyłka ! Przepraszam.
| | 5*10*204 | | 80 | |
P1(x=1)= |
| = |
| |
| | 305 | | 243 | |
| | 5*104*20 | | 10 | |
P4(x=4)= |
| = |
| |
| | 305 | | 243 | |
23 sty 23:33