Całki - pole ograniczone krzywymi
vilczur: Oblicz pole ograniczone krzywymi y=2x2 oraz y=9−x2
Proszę o zrobienie zadania. Chciałbym sprawdzić czy wynik dobrze wyszedł.
Odp.: 14*√3
23 sty 13:23
daras: to może pokaż swoje rozwiązania a my ci znajdziemy ewentualne błędy
23 sty 13:39
vilczur: y=x
2
y=9−x
2
x
2=9−x
2
x=√3 v x=−√3
| | 1 | | 1 | |
2[∫(9−x2)−∫(x2)]=2([9x− |
| x3]−[ |
| x3])=2(9√3−√3−√3)=2*7√3=14√3 |
| | 3 | | 3 | |
∫ całka oznaczona od 0 do √3
23 sty 13:52
vilczur: Przepraszam, już wiem gdzie mam błąd. Źle przepisałem jedno równanie.
23 sty 13:54