Trochę trudniejszy przykład (pochodne funkcji)
nick: Proszę o sprawdzenie przykładu, który obliczyłem (a nie wiem czy czegoś nie pomyliłem −
uprzedzam, że ten przykład jest troszkę skomplikowany).
Zad.: Oblicz pochodną funkcji f(x)=
√2−3√x arcsin(x
3 + e
x2 − log
5x)
To, co udało mi się zrobić:
f ' (x) = (
√2−3√x)' * arcsin(x
3 + e
x2 − log
5x) + (
√2−3√x) * (arcsin(x
3 + e
x2
− log
5x))' =
=
12√2−3√x * (2−3
√x)' * arcsin(x
3 + e
x2 − log
5x) + (2−3
√x) * u{1}{
√1−(x3 +
ex2 − log5x)2} * (x
3 + e
x2 − log
5x)' =
=
12√2−3√x * ((2)' − (3
√x)') * arcsin(x
3 + e
x2 − log
5x) +
√2−3√x *
1√1−(x3 + ex2 − log
5x)
2 * ((x
3)' + (e
x2)' − (log
5x)') =
=
12√2−3√x * (0 − (3
12√x)) * arcsin(x
3 + e
x2 − log
5x) +
√2−3√x *
1√1−(x3 + ex2 − log
5x)
2 * (3x
2 + e
x2 * (x
2))' −
1xln5 =
=
12√2−3√x * (−
32√x) * arcsin(x
3 + e
x2 − log
5x) +
√2−3√x *
1√1−(x3 + ex2 − log
5x)
2 * (3x
2 + e
x2 * 2x −
1xln5) =
= −
12√2−3√x * (
32√x) * arcsin(x
3 + e
x2 − log
5x) +
√2−3√x *
1√1−(x3 + ex2 − log
5x)
2 * (3x
2 + e
x2 * 2x −
1xln5)
Czy taki wynik może zostać, czy jeszcze go jakoś muszę przekształcać/porządkować (wszystkie
pochodne zostały policzone)?
Jeśli ktoś ma trochę czasu i ambicji co do tego przykładu to prosiłbym o pomoc
nick: Dzięki za zainteresowanie

Czyli to co ja liczyłem to było coś źle wg Ciebie?
Czy Twoje obliczenia to po prostu dalsza część przekształceń?