Narysuj wykres funkcji:
Macko:

Narysuj wykres funkcji:
f(x)=log
1/3 x+1;
1. log
1/3 x
2. log
1/3 x+1 v=[0,1]
3. −log
1/3 x+1
Gdy wszystko narysowałem to jednak wychodzi mi troszkę inny wykres niż ten który jest w
odpowiedziach, mógłby ktoś zerknąć?
23 sty 12:22
J: Jeżeli podstawa logarytmu ∊(0;1), to funkcja logax jest malejąca.
23 sty 12:31
Bogdan:

y = log
1/3 x
23 sty 12:33
Macko: hm, wykres w książce również jest rosnący, mógłbyś naszkicować jak to ma wyglądać?
23 sty 12:34
Macko: Bogdan, do tego momentu mam tak samo, teraz ostatni 3. punkt, ja w tym momencie to obróciłem
tak jakby wzorując się innym zadaniem. Jak mamy −log to co wtedy robimy w takim razie.
23 sty 12:39
Bogdan:
Wykres y = −log1/3 x powstaje przez odbicie wykresu y = log1/3 x od osi x
Wykres y = 1 + log1/3 x powstaje z przesunięcia wykresu y = log1/3 x o jeden w górę
czyli o wektor v = [0, 1].
Wykres y = 1 − log1/3 x przez przesunięcie wykresu y = −log1/3 x o jeden w górę.
23 sty 12:45
Bogdan:

y = −log
1/3 x, ten wykres pokrywa się z wykresem y = log
3 x
23 sty 12:47
Bogdan:
Dla punktu 3 ostatni wykres trzeba przesunąć o jeden w górę
23 sty 12:48
Macko: Ok, już wszystko rozumiem, dzięki wielkie
23 sty 12:55
Bogdan:
23 sty 12:58