rozwiąż układy równań m.podstawiania
Diana: rozwiąż układy równań m.podstawiania
3x−11y=12
x+6y=4
rozwiąż układy równań metodą przeciwnych współczynników
3x+y=13
8x+y=28
23 sty 10:42
daras: no to do roboty

wyznacz z pierwszego x i podstaw do drugiego albo na odwrót
23 sty 10:47
Diana: próbuję na wszystkie sposoby i nie wychodzi mi.
ten pierwszy przykład to tak;
3x−11y=12
x+6y=4| −6y
3(−2y) − 11y = 12
x= −2y
−6y−11y= 12
x=−2y
−17y= 12 | : (−17)
x= −2y
i na tym się zatrzymałam bo chyba źle
23 sty 11:00
ICSP: drugie równanie
x + 6y = 4 // − 6y
x = 4 − 6 y
Gdzie ta 4 się podziała ?
23 sty 11:01
Diana: nie wiem . już teraz to się całkowicie pogubiłam .
skąd x + 6y = 4|| −6
23 sty 11:07
ICSP: x+6y = 4
x = 4 − 6y
a ty z tego co widzę zrobiłaś :
4 − 6y = −2y
co jest kompletną bzdurą
23 sty 11:12
Diana: czyli 3x−11y=12
x= 4−6y
3(4−6y)−11y=12
x= 4−6y
23 sty 11:20
ICSP: teraz dobrze
23 sty 11:22