katy
zadanie: Czy istnieje trójkat o bokach podanej długosci i jednym z katów miary wiekszej
od 120o
a) 30, 50, 69 ;
b) 30, 50, 73 ?
jaki warunek musi byc spelniony?
a2+b2+ab < czy > c2 ?
23 sty 06:47
Janek191:
Można też obliczyć α z tw. cosinusów

a) α ≈ 117
o
23 sty 09:15
zadanie: no tak
ale jakbysmy mieli ustalic warunek to z jaka nierownoscia < czy >?
23 sty 16:00
zadanie: ?
23 sty 16:26
Mila:
a2+b2+ab> c2 kąt mniejszy od 120
a2+b2+ab= c2 kąt równy 120
a2+b2+ab<c2 kąt większy od 120
f(x)=cosx malejąca dla x∊(π2,π) o wartościach ujemnych.
a) nie
b) tak
Pamiętaj o warunku a+b>c
23 sty 16:47
Twist in my sobierty:
|cosα| >12 gdy α∊(120o:180o),zatem a2 + b2 + ab < c2
23 sty 16:51
zadanie: dziekuje
23 sty 20:06
Mila:
23 sty 21:19
zadanie: | | 1 | |
ale troche nie rozumiem bo np. jezeli kat ma byc rowny 1200 to cos1200=− |
| |
| | 2 | |
to czemu we wzorze tego nie ma?
podobnie pozostale czemu jest wieksze albo mniejsze ?
nie widze tego
25 sty 14:26
zadanie: ?
25 sty 19:48
Mila:
No jak nie masz?
c
2=a
2+b
2−2*a*b*cos(120)⇔
c
2=a
2+b
2+ab zachodzi równość:
weźmy teraz α=128
o
a
2+b
2−2*ab*(−0,6)=a
2+b
2+1,6ab=c
2>a
2+b
2+ab
25 sty 20:30
zadanie: zapomnialem o tej 2 przy ab
dziekuje
25 sty 20:35
Mila:
25 sty 20:45