zbadać zbieżność szeregu
pat: Zbadać czy szereg jest zbieżny warunkowo
Nie mogę rozgryźć tego przykładu. Doszłam jedynie do tego że dla n parzystych wyrażenie jest
równe 0 a dla nieparzystych jest na zmianę 1 i −1. Czyli zapewne jakoś z kryterium Leibniza
ale w ogóle mi to nie wychodzi. Pomoże ktoś?
W pierwszym mianowniku jest 4
n
23 sty 01:21
pat: Ponawiam prośbę o pomoc
23 sty 18:14
pat: .
23 sty 20:19
Krzysiek: więc dla nieparzystych granica ciągu an nie zmierza do zera więc nie jest spełniony warunek
konieczny. szereg rozbieżny
23 sty 20:29
Ada: | | nπ | | nπ | | nπ | |
sin |
| =1 ∨ sin |
| ==−1 dla n nieparzystych ⋀ sin |
| =0 dla parzystych, czyli: |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
dla n parzystych:
dla n nieparzystych:
[1−1]
n=0
n=0
23 sty 20:32
Ada: Krzysiek ma rację, nie ładnie wyciągnęłam 2 przed nawias
23 sty 20:38
pat: Dziękuję bardzo. Mam jeszcze jedno zadanie:
Obliczyć granicę: lim
√x sin(
√x+1−
√x) x dąży do
∞
| | √x | |
doprowadziłam to do postaci |
| i chciałam skorzystać z tw. o trzech ciagach |
| | √x+1+√x | |
ale nie mam pomysłu jak ograniczyć go z dołu. Pomoże ktoś jeszcze? Odp to 1/2
23 sty 20:50
Krzysiek: podziel licznik i mianownik przez √x
23 sty 20:54