liczby
zadanie: Czy nierównosc |z−1|<|z−5| jest prawdziwa dla
a) z =1+i ....... b) z =2+2i ?
moge prosic o pomoc?
23 sty 01:21
Janek191:
a) z = 1 + i
więc
I z − 1 I = I 1 + i − 1 I = I i I = 1
I z − 5 I = I 1 + i − 5 I = I − 4 + i I = √ (−4)2 + 12 = √17
1 < √17
Tak
====
b) z = 2 + 2 i
więc
I z − 1 I = I 2 + 2i − 1 I = I 1 + 2 i I = √ 12 + 22 = √5
I z − 5 I = I 2 + 2 i − 5 I = I − 3 + 2 i I = √ (−3)2 + 22 = √13
√5 < √ 13
Tak
===
23 sty 01:41
zadanie: dziekuje
23 sty 06:41
zadanie: Czy nierównosc |z+1|<|z−4| jest prawdziwa dla liczby zespolonej
a) z =log
23+i*log
37
ja zrobilem tak:
|x+yi+1|<|x+yi−4|
√(x+1)2+y2<
√(x−4)2+y2 /()
2
no to x=log
23 w tej liczbie z
ale jak oszacowac log
23
1<log
23<2 ale z tego nie wiadomo
dobrze jest to w ogole?
27 sty 21:51
Mila:
Podstaw do nierówności tę liczbę, false.
27 sty 22:05
zadanie: wyszlo mi tak:
i co teraz?
27 sty 22:15
Mila:
|log
23+i*log
37+1|<|log
23+i*log
37−4|
√(log23+1)2+log227<
√(log23−4)2+log227⇔
log
223+2log
23+1+log
327<log
23
2−8log
23+16+log
327⇔
10 log
23<15
| | 3 | |
log23< |
| =log2 232=log2√8 |
| | 2 | |
3=
√9>
√8
27 sty 22:29
zadanie: dziekuje
27 sty 22:46
Mila:
Masz odpowiedzi do zadania z {log2x}... , bo nie wiem , czy mam dobre wyniki.
27 sty 22:50
zadanie: Dla podanej liczby n podac najmniejsza liczbe rzeczywista x>1
taka, ze {log2x}={log2n}, gdzie {y} oznacza czesc ułamkowa liczby y.
a) n=48, x= 3/2
b) n=5, x= 5/4
c) n=18, x= 9/8
d) n=20, x= 5/4
27 sty 23:04
zadanie: Czy równosc (z(sprzezone))2 =z−2 (uwaga na sprzezenie po lewej stronie) jest prawdziwa
dla liczby zespolonej
a) z=√log62+i*√log63
jak rozpisac ten warunek?
mi wyszlo tak:
x4+y4+2x2y2=1
a prosciej?
27 sty 23:09
Mila:
z prawej z do−2
27 sty 23:12
Mila:
Dobranoc, jutro spojrzę. Może ktoś wcześniej popatrzy.
27 sty 23:15
zadanie: tak
27 sty 23:16
Maslanek: Niech z=x+iy;
L=(x−iy)
2=(x
2−y
2)−2i*xy
Czyli: (x−iy)
2(x+iy)
2=1
(x
2+y
2)
2=1
Prościej nie trzeba, bo logarytmy już powinny ładnie wychodzić
27 sty 23:18
Maslanek: Czyli:
(log62+log63)2=(log66)2=12=1.
27 sty 23:19
zadanie: dziekuje
28 sty 01:08
Mila:
z*ź=|z|2
|z|=√(log62+log63)
(log62+log63)2=(log6(6))2=1
28 sty 14:56