matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica z n dążącym do 0
mik-o94:
Witam mam obliczyć granice z wyrażenia
2n − 3
lim
do potęgi 3n−1
3 + 2n
n→0
3n − 1
udało mi się dojść do e
−6
do potęgi
2n + 3
jednak nie potrafię obliczyć granicy wyrażenia:
3n − 1
lim
2n + 3
n→0
22 sty 23:56
Maslanek:
3n−1
3/4*(4n+6)−5,5
3
5,5
=
=
−
2n+3
2n+3
2
2n+3
A jak widać to ostatnie dąży do skończonej liczby
23 sty 00:01
Maslanek:
Poza tym po co komu to było liczyć
Wystarczy podstawić n=0
23 sty 00:11
mik-o94:
dzięki
23 sty 00:22