WARTOSCI WEKTORY WLASNE
true_mike:
| −2 2 −2 | 0| | −2 2 −2 | 0| |−1 1 −2 |0| |−1 1 −2|0|
| −1 1 −2 | 0| ~ | −1 1 −2 | 0| ~ |−2 2 −2|0| ~ |0 0 2|0|
| −1 1 −2 | 0| | 0 0 0 | 0| | 0 0 0 |0| |0 0 0|0|
w3' = w3+ (−w2) w1'=w2 w2'=w2 + −2w1
w2'=w1
x3 jest
dla mnie α, 0x2 +2α=0,
stad
x2=0, −x1 −2α=0, stąd x1=−2α
| −2|
a więc wektor po wyciągnieciu α | 0|
| 1|
22 sty 22:48
true_mike: eh niepotrzebnie wyslalem.
cala sprawa ma sie tak: szukam wartosci i wektorow wlasnych podanej macierzy (macierz na
poczatku). dokonuje nastepujacych przeksztalcen,
problem polega na tym, że dokonując innych przeksztalcen otrzymuje inne wartosci α
np.
|−1 |
α | 0 | zamiast tak jak wyżej
| 1 |
proszę sprobowac w drugiej macierzy juz zastosowac inne przeksztalcenie, w2'= 2w2 −w1 i dojsc
do rozwiazania, bedzie taka alfa jak podana w tym poscie
dlaczego?
22 sty 22:54
Krzysiek: "eh niepotrzebnie wyslalem."
może potrzebnie?
Bo zadanie jest błędnie wyliczone
22 sty 22:58
true_mike: poproszę w takim razie o wyjaśnienie, które wartosci α sa poprawne?
22 sty 22:59
Krzysiek: z tej macierzy otrzymujesz taki układ:
−x+y−2z=0
2z=0
z=0
x=y
czyli masz wektor własny α[1,1,0]
22 sty 23:02
true_mike: uczono mnie, że za x3, czyli w Twoim przypadku z podstawiam α, robię to zaraz po tym jak
wyzeruję jeden wiersz i właśnie wtedy kolejny krok to podstawienie parametru.
po tym robię dopiero drugi wiersz, i pierwszy
22 sty 23:06
Krzysiek: ale przecież 'z' nie jest żadnym parametrem... z drugiego równania masz,że z=0 i koniec.
i teraz idziesz do pierwszego równania. Masz dwie niewiadome(bo 'z' znasz) więc jest
nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od 1 parametru.
22 sty 23:09
MQ: Jak wy te wektory własne liczycie?
Przecież, z definicji Ax=λx, a nie Ax=0
22 sty 23:13
Krzysiek: no tak, a kto powiedział MQ,że to jest macierz 'A' a nie 'A−λI' ?
w każdym razie tak przyjąłem skoro autor zadania liczył wektory (to musiał dla jakiejś wartości
własnej je liczyć)
22 sty 23:24
MQ: No to czekamy na wypowiedź Autora
22 sty 23:31
true_mike: tak, ja liczyłem dla lambda = 3, już tutaj po podstawieniu
22 sty 23:31
MQ: No to od dzisiaj Krzysiek mam cię za Proroka!
22 sty 23:33
true_mike: popytalem sporo, i faktycznie Krzysiek dziękuję za pomoc, racja jest po Twojej stronie. ciężko
jakoś to przychodzi, bo od zawsze myślałem tak jak sobie tam napisałęm, ze jak wiersz
wyzerowany to jest to parametr, jednak tak nie jest.
pozdrawiam
23 sty 00:01