kąt między płaszczyzna a wektorem
Ajuki: Znajdź kąt pomiędzy płaszczyzną y−5z−1=0 i wektorem [−4,3,0]
Trzeba wyznaczyć drugi wektor z tego równania (tak myślę..)
a będzie to wektor [0,1,−5] ? Z racji tego że płaszczyzna jest wyznaczona przez wektor do niej
prostopadły....?
22 sty 22:47
pigor: ..., no tak,: znajdź kąt αmiędzy tymi wektorami [−4,3,0] i [0.1,−5]
| | a◯b | |
z wzoru cosα= |
| . gdzie ◯ iloczyn skalarny tych wektorów, |
| | |a||b| | |
wtedy x= 90
o−α − szukany kąt . ...

.
23 sty 00:03
Aga1.: a◯b=−4*0+3*1+0*(−5)=
IaI=√(−4)2+32+02=
IbI=
23 sty 11:33