| sin2x | ||
Mam policzyc granice funkcji lim→0 | i srednio mam pomysł jak to zrobic... Domyślam | |
| x |
| sinx | ||
się, że trzeba jakoś doprowadzic do wzory | =0 ale nie wiem jak. | |
| x |
| sinx | ||
limx→0 | *sinx=1*0=0 | |
| x |
Jeszcze pytanie, próbowałem to przed chwila
zrobic jeszcze raz, i jakos mi wyszlo, tylko nie wiem czy moj sposob jest prawidłowy.
| sin2x | sinx |
| 1*x | |||||||||||
lim→0 | = ( | )2=( | )2= ( | )2= | ||||||||||
| x | √x | √x | x1/2 |
| 1*x2 | ||
= 1*x= 0 Czy tak tez to mozna zrobic? Troche to chya przekombinowane... | ||
| x |
| sinx | ||
Granica limx→0 | =1 to podstawowa granica i trzeba z tego korzystac. | |
| x |
| ||||||||
Ale to skorzystalem z tego podczas | i to wszystko do kwadratu. Tam wlasnie | |||||||
| √x |
| sinx | ||
wykorzystuje to, że | =1 i w nastepnym dzialaniu mam juz zapis 1*x przez √x co | |
| x |