22 sty 22:25
5-latek: log{
3√81 9
4√27 = log
(34)1/3 3
2*(3
3)
1/4=log
34/3 3
2*3
3/4
| | 3 | | 11 | |
=log34/3 311/4= |
| * |
| log3 3 = policz |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
slkorzystalem z e wzoru logan bm= |
| *m loga b |
| | n | |
22 sty 22:36
andrzej: czemu 32*33/4 = 311/4 ?
23 sty 13:13
andrzej: czemu 32*33/4 = 311/4 ?
23 sty 13:14
5-latek: an*am=an+m skorzystalem z tego wzoru
23 sty 13:30
andrzej: wiec dlaczego nie wyszło 5/4 skoro 2+3=5?
23 sty 14:12
J: | | 3 | | 8 | | 3 | | 11 | |
Podstawy ! 2 + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
23 sty 14:19
andrzej: jak to 2 + 3/4 = 8/4?
23 sty 15:46
J: | | 8 | |
Popatrz dokładnie na zapis, liczba 2 jest zamieniona na ułamek o mianowniku 4 : 2 = |
| , |
| | 4 | |
bo wtedy możemy dodać dwa ułamki.
23 sty 15:53
andrzej: okej dziękuję.
a czemu w 2 poście jest 34/3 a nagle przy mnozeniu jest na odwrót?
23 sty 16:03
andrzej: a czemu w 2 poście jest 34/3 a nagle przy mnożeniu jest na odwrót?
23 sty 17:11
23 sty 18:17
23 sty 18:18