Czy te równanie i nierówność jest rozwiązane prawidłowo?
qwerty: |x+4|>5
x+4>5 v x−4<−5
x>1 v x<−1
x∊(−
∞,−1) ⋁ (1,
∞)
|x−3|=5−2x
x−3=5−2x v x−3=−5+2x
3x=8 /:3 v −x=−2 /*(−1)
22 sty 22:12
kika: 1 dobrze
2 zał 5−2x>0
22 sty 22:18
Mila:
a)Nierówność dobrze:
b) Równanie
Rozwiązania przyTwoim sposobie trzeba sprawdzić.
|x−3|=5−2x
1) |x−3|=x−3 dla x≥3
x−3=5−2x
3x=8
2) |x−3|=−x+3 dla x<3
−x+3=5−2x
x=2∊D
odp.
x=2
22 sty 22:25
Hajtowy:
2) odp. x=2

5−2x > 0
5 > 2x
x < 2,5
| | 2 | |
2 |
| =2,67  |
| | 3 | |
2,67 > 2,5 odpada
22 sty 22:26
qwerty: Dzięki za pomoc
22 sty 22:36