logarytm :)
heidi: Przepraszam, czy mógłby mi ktoś pomóc, nie mogę zrozumieć jak rozwiązać taką sytuację z
mnożeniem
log 2 * log 2= ?
22 sty 21:42
Bizon:
a*a=a2
log2*log2=log22
22 sty 21:45
heidi: czy jest jakieś twierdzenie do możenia w takiej sytuacji ?
czy to będzie log 4? czyli log10 4? czy nie można pomnożyć tych dwójek? rozwiązaniem będzie
ułamek ?próbuje pomóc bratu
22 sty 21:47
heidi: aaa i to jest rozwiązanie ostateczne? bo ja rozumiem t tak jakby a = log 2 a więc czy nie
powinno być log 22 a więc 2log2 =?
22 sty 21:52
Bizon:
... nie ...
zauważ, że log4=log22=2log2 ... a 2log2 to nie log22
22 sty 21:54
heidi: czyli ostatecznie log2 * log2 = log 4?
co daje kolejno:
log10 4= x
10x =4 i co dalej?
22 sty 22:10
5-latek: log2 *log2 ≠log4 bo log2=0,3 wiec log2*log2=0,9
a log4 = log22=2log2=2*0,3=0,6
22 sty 22:18
pezi: już rozumiem! dziękuję bardzo
22 sty 22:33
logplis: 5x=−2
25 sty 18:09
imposible: pomozcie mi prosze
25 sty 18:10
logplis: 5x=−2
5−2=x
odp bedzie x=25 czy 125
25 sty 18:11
pigor: ..., nie trać energii na takich... "odkryciach", bo
odp. nie istnieje x∊R spełniające dane równanie, czyli
równanie sprzeczne, bo wartość potęgi dla x∊R może być tylko liczbą nieujemną.
narysu sobie wykres funkcji wykładniczej y= 5x , to zobaczysz jakie wartości y
przyjmuje ta potęga dla dowolnego x∊R. .
25 sty 18:18