matematyka finansowa
Mik: Dłużnik jest winien 110 000 zł. prponuje dwa warianty spłaty:
a) 30 000 od razu i za 2 lata 85 000
b) 50 000 za rok i za 2 lata 70 000
Czy propozycje te są korzystne dla wierzyciela. Obowiązuje roczna stopa procentowa r=8%
22 sty 21:37
daras: bardzo, czy ja tez mogę skorzystac?
22 sty 21:39
daras: oczywiście im później musiałbym oddac , tym lepiej czyli wybieram wariant b)
22 sty 21:40
Mik: ? jak nie masz nic mądrego do napisania na temat zadania to się nie wcinaj
22 sty 21:40
Mik: poza tym pytanie jest o korzyść dla wierzyciela, a skoro nie wiesz kim jest wierzyciel to i
Twoje pojęce o finansach musi być znikome.
TAKŻE PROSZĘ O POMOC, ALE KOGOŚ KTO WIE O CZYM MOWA
22 sty 21:54
Mik: up
22 sty 23:33
daras: mam za dużo wierzycieli to iwem

a Ty nie kumasz czaczy, bo to była właśnie odpowiedź na twoje pytanie ze strony dłużnika
23 sty 10:40
Mik: nie kumasz czaczy to chyba Ty, bo pytałem "od strony" wierzyciela. I to nie jest zadanie
wybierz a albo b tylko to się liczy. Chciałem zobaczyć sposób liczenia innych, porównać czy
mój jest dobry, no ale się wciąłeś i g***o z tego wyszło
23 sty 13:47
daras: czyli w drugą stronę jak ci ktoś da gotową odpowiedź to już nie kumasz

a tobie co wyszło?
23 sty 14:33
Mik: czekam na kogoś kompetentnego, na pytania osoby, która odpowiada w przeciwną stronę, nie
uwzględniając stopy i kapitalizacji nie tracę czasu
23 sty 14:34
daras: a robią wam jeszcze takie kolokwia zaliczeniowe na WSBowie bez kalkulatora i czekają zeby się
ktoś pomylił w piątym miejscu po przecinku i wtedy ma zapłacić za poprawkę?
23 sty 14:34
daras: Widze,ze tylko kawa na ławę cie interesuje = policz sobie odsetki, któe ma po roku do spłaty i
porónaj z tym co ma zapłacić w pierwszym przypadku
23 sty 14:36
Mik: nie kawa na ławę, tylko chciałem się przekonać czy inne osoby też np w wariancie a kapitalizują
kwotę 85000. I nie rozumiem skoro ne chcesz pomoc, to sie nie wtrącaj i tyle. a nie jakieś
mądrości swoje tu prawisz
23 sty 14:46
daras: ja ci podałem gotowe rozwiązanie i wskazówke jak do niego dojść ale jeśli nie umiesz
mysleć(=czytaj nie kumasz czaczy) i czekasz na gotowca, to siedź sobie sam
23 sty 15:02
Mik: lepiej sam niż z pomocą osoby o gównianym pojęciu. nara
23 sty 15:09