Wyrazenia wymierne
Olaa: Beata poprosiła koleżanki o pomoc w wypisywaniu 72 zaproszeń. ponieważ dwie z nich nie przyszły
każda z pozostałych dziewcząt musiała wypisać 6 zaproszeń więcej. ile osób wypisywało
zaproszenia jeżeli wiadomo że każda z nich wypisała tyle samo?
Od czego moge zaczac, jakies podpowiedzi?
22 sty 21:23
Mila:
n− liczba osób na początku, n∊N+, n>2
z− liczba zaproszeń wypisywana przez każdą osobę
n−2 −zmniejszona liczba osób
z+6 − liczba zaproszeń wypisywana przez każdą osobę, w drugim zestawie osób
⇔n*z=72
(n−2)*(z+6)=72
rozwiąż i sprawdź, czy rozwiązanie spełnia warunki zadania (6,12)
22 sty 21:33
Eta:
x −−− ilość osób wypisujących zaproszenia , x∊N+
y −− ilość zaproszeń wypisywanych przez każdą z nich , y∊N+
x*y= 72
(x−2)(y+6)=72
rozwiąż ten układ równań i pamiętaj o założeniach
22 sty 21:36