matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
Lula:
Oblicz. a) (
√
3−
√
5
+
√
√
5
+3
)
2
= b) (
√
2+
√
3
−
√
2−
√
3
)
2
=
22 sty 21:16
Janek191:
Np. a) (
√
3 −
√
5
+
√
3 +
√
5
)
2
= 3 −
√
5
+ 2*
√
3 −
√
5
*
√
3 +
√
5
+ 3 +
√
5
= = 6 + 2*
√
( 3 −
√
5
)*( 3 +
√
5
)
= 6 + 2*
√
3
2
− 5
= 6 + 2
√
4
= 6 + 2*2 = 10
23 sty 01:12