;)
Justa: Wyznacz liczbę rozwiązań w zależności od parametru a
2x−a=ax+1
I to co potrafie Zrobić i prosze o wskazówki

ax
2−4x−a−2=0
Δ=−4a
3+8a
2+16
Gdy a=0 brak rozwiązań poniewaz 16=0 jest sprzeczne

a jak obliczyć kiedy Δ>0 a kiedy Δ<0


Prosze o pomoc
22 sty 21:13
Justa: Wybaczcie pomyłka w treści zadania wzór zamiast 2x−a=ax−1 miał być a2−2=4x+a
22 sty 21:16
kika: x(2−a)=1+a
a=2 brak rozwiązania
22 sty 21:16
kika: pomyś co piszesz !
22 sty 21:17
kika: POMYŚL
22 sty 21:17
Justa: No przepraszam robie te zadania i zaczyna mi sie w głowie mieszać

ale dziękuje za pomoc w
pierwszym przykładzie
22 sty 21:18
Justa: −4a
3+8a
2+16>0 nie wiem jak to rozwiązać
22 sty 21:20
Justa: Pomoże ktoś bo siedzę i siedzę i zero pomysłu
22 sty 21:27
kika: a z czego to otrzymałaś?
22 sty 21:35
Justa: a2−2=4x+a
a2−4x−a−2=0
Δ=16−4*(a2*(−a−2))=16−4(a3−2a2)=16−4a3+8a2
Gdy a=0 brak rozwiązania
Ale nie wiem jak roWiazac nierówność Δ>0
−4a3+8a3+16>0
22 sty 21:40
Bizon:
... czy Ty choć sama rozumiesz co za pierdoły wypisujesz

?
22 sty 21:43
Justa: No wlasnie ujrzałem swój błąd
22 sty 21:45
Justa: Wgl Δ nie powinno być
22 sty 21:46
Bizon:
... jeśli chcesz, by ktoś Ci tu pomógł "to po pierwsze primo"
napisz porządnie treść zadania a nie jakieś reminiscencje −
22 sty 21:48
Justa: Na pewno gdy a=−2 brak rozwiązania
22 sty 21:50
Bizon:
TREŚĆ ZADANIA
!
22 sty 21:51
Justa: No przepraszam Was za moje pomyłki!
22 sty 21:52
kika: jeżeli to było
ax2−4x−a−4=0
to a≠0 i Δ>0 2 rozwiązania Δ=(−4)2−4*a*(−a−4)=.. i licz
22 sty 21:59
22 sty 22:06