rownanie
lila: Witam , bardzo prosze o pomoc , utknelam z takim rownaniem :
| 12 | | 1−3x | | 1+3x | |
| = |
| − |
| wydaje mi zze teraz musze sprowadzic do |
| 1−9x2 | | 1+3x | | 1−3x | |
wspolnego mianownika , tak ?
| 12 | | (1−3x)(1−3x) | | (1+3x)(1+3x) | |
| = |
| − |
| i dalej |
| 1−9x2 | | (1+3x)(1−3x) | | (1−3x)(1+3x) | |
| 12 | | (1−3x)(1−3x) − (1+3x)(1+3x) | |
| = |
| i teraz nie wiem co dalej, co |
| 1−9x2 | | 1−9x2 | |
zrobic z tym po lewej stronie, przerzucic na prawa strone a na jej miejscu wpisac zero

Bardzo prosze Was o pomoc
22 sty 21:13
Bizon:
... wymnażać ten długi licznik korzystając ze wzorów skróconego mnożenia −
22 sty 21:15
lila: juz wymnozylam, a czy nie powinnam moze pozbyc sie mianownika (mnozyc przez 1−9x
2 do
kwadratu?)
Aha, a czy tu powinnam podac dziedzine?, czy podajemy ja wtedy jak jest cos pod mianownikiem i
niewazne jak jest <,> ,czy takze = tak
22 sty 21:20
Bizon:
− dziedzinę określić musisz

!
− wymnożyłaś ... uporządkuj ... na jedną stronę ... "zerujesz" licznik ...
22 sty 21:25