Prawdopodobieństwo
róża: Proszę o sprawdzenie. Na parterze ośmiopiętrowego domu wsiada do windy 8 osób.Oblicz
prawdopodobieństwo:
a)wszystkie osoby wysiądą na jednym piętrze
b) żadna osoba nie wysiądzie na 3 i 4 piętrze
c) wszystkie osoby wysiądą na siedmiu piętrach a na jednym nikt nie wysiądzie
Ω=88
a) zdarzenie A −Kombinacja 1 z 8 czyli: 8
P(A)=1/87
b) zdarzenie B− 6*
P(B)=68/88
c) zdarzenie C to zdarzenie przeciwne do A czyli A'.
P(A')=1− P(A)
P(A')= (87 − 1)/87
22 sty 21:06
róża: w podpunkcie b zdarzenie B to 68
22 sty 21:08
PW: c) nie ma nic wspólnego z A, to nie jest zdarzenie przeciwne.
22 sty 21:09
róża: jak to? skoro w a) wszystkie osoby wysiadają na jednym piętrze,to na pozostałych siedmiu nikt
nie wysiada. w c) na siedmiu wysiadają, a jedno piętro pozostaje puste.
Jeśli źle myślę,to w jaki sposób to rozwiązać?
22 sty 21:13
22 sty 22:22