Oblicz wartość wyrażenia.
ziemniak: a) (−5xy)2(−5xy+2x+3y) a)x=2−3 i y=(1/4)−1 b)a=√2 b=√3
b) (−3a2b2)(−3+5a−2b)
Podjąłem się próby wykonania tego, wydawałoby się, prostego zadania, jednak moje wyniki nie
pokrywają się z prawidłowymi. Dzięki ogromne za ewentualną pomoc!
22 sty 20:56
Ajtek:
Pokaż obliczenia, sprawdzę

.
22 sty 20:58
5-latek: czesc
Ajtek 
Ale to sie nie wydaje . To jest proste zadanie
22 sty 21:07
Ajtek:
Cześć
5−latek 
.
Ciekawy jestem jak robił

.
22 sty 21:09
ziemniak: Na początku chciałem sobie ułatwić, a więc
x=2−3=−8
y=(1/4)−1=4
I podstawiłem
a) (−5(−8)*4)2(−5(−8)*4+2*(−8)+3*4)
1602*166
25600*166
4249600 (WOW)
Prawidłowy wynik: 975/16 (WOWx2)
Przykład b) zrobiłem podobną metodą, również lipa.
22 sty 21:13
ziemniak: I, z całym szacunkiem, prosiłem o pomoc, a nie podkreślanie mojej ignorancji XD
22 sty 21:13
5-latek: | | 1 | | 1 | |
Ziemniak ale z calym szacunkiem 2−3= |
| = |
| |
| | 23 | | 8 | |
22 sty 21:16
ziemniak: Zaćmienie po męczącym dniu, głupi błąd, kudos dla Ciebie.
22 sty 21:18
5-latek: (−3a2b2)(−3+5a−2b)=9a2b2−15a3b2+6a2b3=9*(√2)2*(√3)2−15*(√2)^
3*√3)2+6(√2)2*(√3)3=9*2*3−15*2√2*3+6*2*3√3= oblicz ale jeszce sprawdz bo ja tez
jestem zmeczony po pracy
np (√2)3=√2*√2*√2=2√2 bo √2*√2=2
22 sty 21:27
ziemniak: Wszystko się zgadza. Jestem Panu ogromnie wdzięczny. Dziękuję i miłego wieczoru życzę! C:
22 sty 21:33
5-latek:
22 sty 21:37