calki
monika: witam mam obliczyc objetosc bryly, podane mam takie rownania
z=9−y
2,x=0,y=o,3x+4y=12
granice calkowania przy calce dx beda 0 do 4−4/3y przy calce dy od 0 do 3−3/4x a przy dz jedna
z granic to 9−y
2 a jak wyliczyc druga?, nie wiem, probowalam rysowac i ja odczytac ale nie
wiem jak..
prosze o pomoc.
22 sty 20:27
Krzysiek: jak dla mnie to będzie
x∊[0,4]
y∊[0,3−3/4x]
z∊[0,9−y2]
22 sty 21:01
monika: a czemu x∊[0,4], 0 wiem ale 4? nie rozumiem...podstawiles 0 za y w tym rownaniu jak wyliczales
x? czemu?
22 sty 21:12
Krzysiek: narysuj sobie w układzie współrzędnym (OXY)
x=0,y=0,3x+4y=12
i wylicz granice całkowania
22 sty 21:37
monika: faktycznie z tego rownania wychodzi jak mowisz

dziekuje
22 sty 22:23