Obliczyć ekstrema i zbadać monotoniczność funkcji
Epsi: Obliczyć ekstrema i zbadać monotoniczność funkcji
f(x)=ln(x2)+x
po krótkich rachunkach wychodzi mi , ze x =−2 nie należy do dziedziny...
możecie coś z tym zrobic?
22 sty 20:16
22 sty 20:44
ICSP: x = −2 należy do dziedziny.
22 sty 20:46
Epsi: jak to ? przecież dziedzina to x>0?
22 sty 20:47
Ajtek:
Cześć
Ukrywający się 
.
Dlaczego dziedzina x>0
22 sty 20:53
Epsi: no to jaka dziedzina ?
zawsze jak bylo z logarytmem naturalnym to x>0
22 sty 20:56
Ajtek:
A jaką masz liczbę logarytmowaną?
22 sty 20:56
Epsi: no x 2 czyli x∊R?
22 sty 21:09
Ajtek:
x2>0
x>0 lub x<0 ⇒ x∊R\{0}
22 sty 21:10
Epsi: a orientujesz sie jak bedzie z tym przegieciem ?
22 sty 21:16
Ajtek:
Licz pochodną.
22 sty 21:36