Jak znaleźć pole i ramiona tego trapezu?
zielony :):

Jak znaleźć pole i ramiona tego trapezu? Ten nieudolnie narysowany okrąg i punkt oznacza
oczywiście kąt prosty.
Proszę o pomoc.
22 sty 20:14
Eta:
Nie cuduj ! zapisz treść zadania! ( rysunek narysujemy sami
22 sty 20:18
zielony :): dziękuję za odpowiedź.

no właśnie zadanie przedstawia mi się w taki sposób, że posiadam rysunek w/w trapezu, o
krótszej podstawie równej 2, dłuższej równej 6, ramionach równych x. Kąt między przekątnymi
wynosi 90°, znaczy kąt prosty. Muszę znaleźć długość ramienia i pole. Proszę o pomoc.
22 sty 20:24
Eta:

x>0
x
2=(
√2)
2+(3
√2)
2 ⇒ x=..........
P= .........
22 sty 20:33
zielony :): x=2
√5
P=16 (jeżeli nie pomyliłem się z szybkości w rachunkach

)
proszę o wyjaśnienie co to za czary, jeszcze tego nie widzę
22 sty 20:41
^Bartek^:

ΔABCD jest to trapez równoramienny
ΔABC i ΔCDE jest równoramienny i prostokątny więc:
|EB|=|AE|=
√18=3
√2
|ED|=|EC|=
√2
x=
√|EB|2+|EC|2
x=
√20=2
√5
h=(
√(2√52)−((6−2)/2))2
h=
√20−4=
√16=4
P=(2+6)/2*h=24
22 sty 20:46
Eta:

P=16 ok

x=2
√5 ok
A takie "czary" ?

P
1= 9 , P
2=2
to:
P(tr}= (
√P1+
√P2)
2 = (3+1)
2=16
22 sty 20:48
Eta:
@Bartek P= 16
22 sty 20:49
Eta:
Poprawiam chochlika oczywiście miało być P2=1
22 sty 20:51
^Bartek^: Pomyliłem znak dodawania z mnożeniem

Eta ty możesz zamykać tematy? Powinnaś to robić jeżeli odpowiedź jest prawidłowa i polecenia
zadania jest dobrze napisane. Wtedy będzie można zawsze do tego wrócić przez wyszukiwarkę .
22 sty 20:54
^Bartek^: Czy na maturze trzeba wykazać ,że ΔABC i ΔCDE w moim rysunku ?
22 sty 20:55
zielony :): Dziękuję, teraz już to widzę, nie mam wyobraźni.

Jeszcze raz dzięki!
22 sty 21:01
^Bartek^: są równoramienne
22 sty 21:01