prawdopodobieństwo
Nutka111: Niech A − oznacza zdarzenie, że rodzina ma samochód, B1, B2, B3, − odpowiednio zdarzenia, ze
roczny dochód rodziny jest niższy niż 20 tys. zł, od 20−4− tys. zł i powyżej 40 tys. zł. Znane
sa prawdopodobieństwa P(A) = 0,6, P(B2) = 0,5, P(B3) = 0,1, P(B1IA) = 0,35, P(B2IᾹ)=0,5.
Oblicz jakie jest prawdopodobieństwo, że rodzina:
a) ma samochód lub dochód wyższy niż 40 tys. zł
b) ma samochód i dochód między 20 a 40 tys. zł
c) nie ma samochodu, jeśli wiadomo, że dochody w tej rodzinie są od 20 do 40 tys. zł
POMÓŻCIE − BŁAGAM − PILNE