Ciągi zadanie.
Bartek: Witam!
Właśnie robię oto takie zadanie . Wynik jaki mi wyszedł to 969 ale sądzę że źle to zrobiłem.
Mógłby ktoś zrobić te zadanie.
Treść zadania:
Oblicz sumę pierwszych 100 liczb naturalnych które z dzielenia przez 5 dają resztę 1.
Z góry dzięki.
22 sty 20:02
Radek:
a1=1
a2=6
an=96
1+(n−1)*5=96
1+5n−5=96
5n=100
n=20
i dalej już sam
22 sty 20:05
Kaja: a
1=1 a
2=6 r=5
a
100=1+(100−1)*5=1+99*5=496
| | a1+a100 | |
S100= |
| *100=24850 |
| | 2 | |
22 sty 20:05
Kaja: Radek to twoje to raczej nie jest dobrze. liczb miało byc sto anie 20.
22 sty 20:06