Oblicz pochodną drugiego rzędu w punkcie
OLA94: Oblicz pochodną :
| | x+2 | |
f''(2) dla f(x)= |
| |
| | x2−3x | |
nie miałam tego na wykładach, ani ćwiczeniach, czy w takim przypadku ( w punkcie) liczę
najpierw ogólnie f''(x), i na końcu sobie podstawiam x=2
czy od razu podstawiam x=2 ?
Czy w ogóle jest na to inny sposób niż pochodna z pochodnej ?
Niestety żadnych materiałów na internecie też nie udało mi się znaleźć
22 sty 20:01
PW: f '(2) oznacza wartość funkcji f ' w punkcie 2. Nijak nie można tego zrobić nie znając funkcji
f '. Najpierw obliczamy f '(x) (ogólnie), a potem podstawiamy x=2 (oczywiście pod warunkiem,
że f '(2) istnieje).
Pochodna z pochodnej (i jeszcze trzeba napisać, czy to się da obliczyć w całej dziedzinie jaką
miała f, czy nie wszędzie).
22 sty 20:16
PW: To miało być f ''(2), a ja trochę ślepy, ale sensu wypowiedzi to nie zmienia.
22 sty 20:18
OLA94: Czyli najpierw ogólnie na x, a później jak już oblicze f''(x) to ta sobie podstawiam 2.
Dziękuje.
22 sty 20:21
daras: tutaj jak widac nie chodzi o takie szczegóły

f''(2) = −0,5
22 sty 20:26