Wyznacz funkcję odwrotną
zadanko: Wyznacz funkcję odwrotną do f(x)=3√1+3arcsin(lnx)
To, co udało mi się dotąd zrobić:
y = 3√1+3arcsin(lnx) /*()3
y3 = 1+3arcsin(lnx)
y3−1 = 3arcsin(lnx)
(y3−1)sin(1) = 3lnx
I dalej nie wiem co z tym zrobić... Jeśli gdzieś jest błąd, to proszę o wskazanie go, jak
również mile widziane wskazówki/rozwiązania co dalej?
22 sty 19:39
MQ: Przedostatnie zlogarytmuj log3()
22 sty 19:42
zadanko: Co konkretnie zlogarytmować? Czyli ostatnia linijka mojego przekształcenia jest źle, tak?
22 sty 19:44
MQ: 1. Zlogarytmować obie strony.
2. Tak, jest źle
22 sty 19:49
zadanko: Kolego, a mógłbyś mi napisać jak to poprawnie zrobić? Już po całym dniu z matematyką chyba mi
się mózg wyłącza..
Jeśli to nie jest problem dla Ciebie to napisz rozwiązanie, a kolejne zadanie spróbuję sam, by
się sprawdzić
22 sty 19:53
MQ: log3(y3−1)=log3(3arcsin(lnx))
22 sty 19:57
zadanko: Ok, ale co mi taki krok daje?
Muszę się przecież dostać do gołego x=... A tak to wg mnie chyba go jeszcze bardziej
'zakopuje'?
22 sty 19:59
MQ: log3(3a)=?
22 sty 20:04
pigor: ... od miejsca y
3−1=3
arcsin(lnx) widziałbym to np,
tak:
y3−1=3arcsin(lnx) ⇔ 3
arcsin(lnx)= y
3−1 / logarytmując obustronnie log
3() ⇒
⇒ log
33
arcsin(lnx)= log
3(y
3−1) i y>1 ⇒ arcsin(lnx)= log
3(y
3−1) ⇒
⇒ lnx= sin(log
3(y
3−1)) ⇒ x= e
sin(log3(y3−1)) ⇒
y= esin(llog3(x3−1)), x>1.
22 sty 20:06
zadanko: Dzięki. Mam tylko parę pytań, żeby lepiej zrozumieć:
W przedostatniej linijce jakim sposobem zniknęło wyrażenie log33 i w następnym kroku został
już sam wykładnik potęgi z tego wyrażenia?
22 sty 20:13
zadanko: Chodzi mi o to, że po lewej zniknął ten fragment, o którym pisałem w poście wyżej a po znaku
równości nic się nie zmieniło.. czyli jakieś działanie jednostronne czy jak?
22 sty 20:16
pigor: ..., no nie żartuj , wszystko z definicji logarytmu lub
jego własności i to musisz znać : np. logaan= nlogaa= n*1= n .
22 sty 20:36