Oblicz a_5 i S_6 Proszę o pomoc szczególnie z sumą ;)
mattzyd: Ciągi
mam podane ,że
a5=?
S6=?
a1=−16
q=12
22 sty 19:38
Kaja: a
5=a
1*q
4
podstaw i wylicz
22 sty 19:45
mattzyd: o wyniki mi wlasnie chodzi i sposob obliczania bo sam rozwiązalem ale nie wiem czy prawidłowo
22 sty 19:49
Kaja: a jakie masz wyniki?
22 sty 19:50
mattzyd: Wydaję mi sie ze szybciej by bylo jakby ktos po prostu rozwiązał to zadanie, zebym mogł
sprawdzić czy prawidłowo robie bo wynik mogl wyjsc przypadkowo dobrze
a5=−1
s6=5678
22 sty 19:55
Kaja: a5 jest dobrze, ale S6 jest źle
22 sty 20:00
Kaja: zapisz tu jak policzyłeś S6
22 sty 20:00
mattzyd: ...
To napisz jak to się rozwiązuje, z dokładnym sposobem rozwiązania
Własnie po to tu piszę
dokładnie chodzi mi o moment S6= − 16 * 1−125/1−{1}{2}
22 sty 20:04