potrzebne na juz!
Potrzebujący: Dany jest wielomian W(x)=x3+ax2+bx+6 . Reszta z dzielenia wielomianu przez (x+1) jest równa
10 i wiadomo, że wielomian jest podzielny przez (x+3).
a) Wykaż, że ten wielomian ma dokładnie jedno miejsce zerowe.
b) Rozwiąż nierówność (−W(x))(2−x)2<0
22 sty 19:28
Kaja: W(−1)=10 czyli −1+a−b+6=10
W(−3)=0 czyli (−3)3+9a−3b+6=0
weź to w układ równań i wylicz a i b.
a) po podstawieniu za a i b do tego wielomianu . przyrównaj ten wielomian do zera i rozwiąz
powstałe równanie.
b) podstaw za W(x)
22 sty 19:48