Zadanie z pochodnych
Ewelina: Proszę pomóżcie z takim zadaniem...
Całkowity koszt produkcji w zależności od wielkości produkcji x , jest opisany funkcją
K(x)=(x−6)2 +3*62. Minimalna wielkość produkcji to x=6 a maksymalna to x=24
a) wyznacz wielkość produkcji x0 ∊ (6,24) , dla której średni koszt produkcji S(x) = K(x) / x
jest minimalny. Podaj ten minimalny średni koszt S(x0)
b) oblicz wartość kosztu krańcowego K'(x) dla x=x0 oraz elastyczność kosztu całkowitego Ex
(K(x)) dla x=x0
c) wyznacz wzór stycznej do wykresu K(x) w punkcie (x0 , K(x0 ). Narysuj tę styczną.
Doszkicuj do rysunku funkcję K(x)
Proszę o pomoc przynajmniej z częścią
22 sty 19:24
daras: y= 2(x−6) −styczna
y(x
o) = 2x
o − 12
oblicz koszt minimaln i maksymalny i...no właśnie nie jest to zalezność liniowa ale zawsze
można obliczyć średnią
22 sty 20:01