ciagi geometryczne
Patryk: Oblic pierwszy wyraz ciagu geometrycznego an, jeśli
q= 1/2
S4=2046
dobrze by było,żeby były obl, bo coś mi kurde nie może wyjść...
22 sty 19:21
Patryk: podstaw do wzoru na sumę wyrazów ciągu geometrycznego
22 sty 19:23
22 sty 19:23
Patryk: i wylicz a1
22 sty 19:24
Patryk: no wiem, tylko wynik wynik mi sie nie zgadza z odp z tyłu ksiązki...
spróbuj rozwiązac, może bład gdzies jest
22 sty 19:39
Kaja: a jaki ci wyszedł wynik?
22 sty 19:42
daras: jeszcze nie policzył
22 sty 19:56
Kaja:
22 sty 19:59
5-latek: Witam Was

Wiec
Patryku jest tak
| | 1−qn | | qn−1 | |
Zapis Sn=a1* |
| jest rownoznaczny zapisowi Sn=a1* |
| |
| | 1−q | | 1−q | |
moze teraz bedzie latwiej policzyc
22 sty 20:05
5-latek: | | qn−1 | |
oczywiscie ma byc Sn=a1* |
| |
| | q−1 | |
22 sty 20:06
Kaja: 5−latku, a czemuż to taki zapis jest równoznaczny? to np. 1−32 to to samo co 32−1?
22 sty 20:07
Kaja: no własnie
22 sty 20:07
5-latek: Kaju moze zle sie wyrazilem .Chyba napewno zle

Ale moze uzyc tego lub tego zapisu
22 sty 20:15
Patryk: dzięki ludzie
22 sty 20:29