skrócenie wzoru skróconego mnożenia
kamilek: jak przekształcić wzór skróconego mnożenia
x13+x23 aby móc zastosować wzory vietae
22 sty 19:13
ICSP: (a+b)3 = a3 + 3ab(a+b) + b3
zatem a3 + b3 = ...
22 sty 19:16
kamilek: nie (a+b)3
tylko a3+b3= (a+b)(a2−ab+b2)
i
22 sty 19:17
ICSP: Wyznacz z mojego a
3 + b
3
22 sty 19:19
kamilek: (a+b)(a+b)2 − 2ab?
22 sty 19:20
ICSP: (a+b)3 = a3 + 3ab(a+b) + b3
Co zrobić aby po prawej stronie zostało a3 + b3 ?
22 sty 19:22
Jędruś: a3+b3=(a+b)3−3ab(a+b)
a=x1, b=x2 i z prawej strony masz same wzory Viete'a
22 sty 20:18