Całka
Dar: Mam problem z taką całką:
(Całka)√2x * 1x+4 dx.
Wiem, że przez części, tylko przy dalszym rozpisywaniu wychodzą mi wężyki na pół kartki więc
coś muszę robić źle. Ta całka jest w kontekście całki niewłaściwej, w granicach od 0 do ∞.
Bardzo proszę o pomoc.
22 sty 19:06
22 sty 21:16
22 sty 21:22
Reksio: Tak, chodzi o taką całkę. Mógłby mi ktoś rozpisać?
23 sty 17:26
Mila:
[
√2x=t, 2x=t
2, 2dx=2t dt, dx=tdt]
| | t*t | | 2t2 | | 2(t2+8)−16 | |
∫ |
| dt=∫ |
| dt=∫ |
| dt= |
| | | | t2+8 | | t2+8 | |
dasz radę dokończyć?
23 sty 17:54
AS: Podstawienie:
√x = t , x = t
2 , dx = 2*t*dt
| | t*2*t* | | t2 | | 4 | |
J = √2∫ |
| dt = 2*√2∫ |
| dt = 2√2∫(1 − |
| )dt |
| | t2+4 | | t2+4 | | t2+4 | |
| | √x | |
J = 2√2(√x − 2arctg |
| ) + C |
| | 2 | |
23 sty 18:11