Wykres funkcji.
Marcin: Witam,
Jak będzie wyglądać wykres funkcji |log2x −2|
Byłem przekonany, że będzie on przechodził przez punkty (1;2) i (2;0), ale tak nie jest.
Dlaczego?
22 sty 18:56
Garth:
Rysujesz log2x, przesuwasz o 2 w prawo, odbijasz wzgledem osi odcietych.
22 sty 19:07
Garth: (no chyba, ze −2 jest poza logarytmem − kontrowersyjny zapis).
22 sty 19:08
Marcin:
To może inaczej. To jest |f(x) −2|, gdzie f(x)=log2x. Wykres idzie w takim razie w dół, ale
czy przechodzi przez te podane przeze mnie punkty?
22 sty 19:10
MQ: Nie "w prawo" tylko "w dół".
22 sty 19:11
MQ:

Oczywiście tego "dzyndzla" dla liczb ujemnych nie powinno być
22 sty 19:15
Mila:

f(1)=|log
2(1)−2|=2 punkt(1,2)
f(2)=|log
2(2)−2)=|1−2|=1 punkt(2,1)
(4,0) należy do wykresu.
22 sty 19:16
Marcin: Fakt, faktem źle popatrzyłem na wykres, w którym było oznaczenie co dwie kratki (ja myślałem że
jest co jedna), dlatego mi to jakoś dziwnie wyglądało i nie pasowało

Dzięki!
22 sty 19:23