Oblicz objętość w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym
Milka: Proszę o pomoc i wytłumaczenie.
Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego. Wysokość jest 2 razy dłuższa od
krawędzi podstawy a przekątna to 2√3
22 sty 18:54
Radek:
12√6
22 sty 18:56
Milka: a możesz napisać jak to rozwiązałeś ? Bo mi nie wychodzi

po kolei wystarczy wzorami.
22 sty 19:10
dero2005:

D = 2
√3
h = 2a
d = a
√2
Pitagoras
22 sty 20:27
dero2005:
D2 = h2 + d2
D2 = 4a2 + 2a2 = 6a2
12 = 6a2
a2 = 2
a = √2
h = 2√2
V = a2h = 4√2
22 sty 21:24