Dziedzina funkcji.
Kiniaczek: Potrzebuję pomocy przy wyznaczeniu dziedziny funkcji i granicy na końcach przedziałów dla
następujących funkcji:
a) f(x)=
4√x2−4
b) f(x)=
x−2√2x2−3x−2
Z góry dziękuję za pomoc.
22 sty 18:43
Kiniaczek: pomoże ktoś?
22 sty 20:18
5-latek: Student o dziedzine funkcji to bys nie pytal bo to wstyd
Mianownik nie moze rownac sie 0 . Tutaj wyrazenie pod pieriwstkiem musi byc >0
22 sty 20:23
PW: Matko jedyna, o dziedzinę pytasz?
a)
1. To jest ułamek, a więc mianownik nie może być zerem
2. W mianowniku jest pierwiastek − musi się dać obliczyć.
3. Z 1. i 2. wynika, że dziedziną są takie x, dla których x2−4 > 0.
Napisz − co wobec tego jest dziedziną? Może dalej ktoś pomoże.
22 sty 20:26
PW: 5−latek:
− Dziwią się starzy, dziwią się młodzi ...
22 sty 20:27
Kiniaczek: a) dziedziną funkcji będzie (2,
∞)
b) (4,
∞)? ? ?
Ale granice to mi już jakieś dziwne wychodzą, np 0/0−−> to chyba nieoznaczone jest...
22 sty 21:00
5-latek: x2−4>0 to (x−2)(x+2)>0 to Df=(−oo ,−2)U(2,+oo)
b)2x2−3x−2>0 kiedy to jet >0?
22 sty 21:04
PW: Pudło. Od złośliwych komentarzy powstrzymuję się z trudem.
22 sty 21:06
Kiniaczek: b) delta?

(−
∞;−0,5) u (−0,5;2)u (2;
∞) ?
22 sty 21:08
daras: najlepeij sama policz, wtedy poniesiesz za to pełną odpowiedzialność
22 sty 21:37