Wyznacz współczynniki
Matejko: Wyznacz współczynniki a b i c wielomianu w(x)=x3−7x2+bx+c jezeli ma on 3 pierwiastki które są
kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego o ilorazie q=2 proszę o wskazówkę
22 sty 18:31
Kaja: te pierwiastki, to a1, a1q, a1q2
zatem w(x)=(x−a1)(x−2a1)(x−4a1)=x3−7a1x2+14a21x−8a31
więc −7a1=−7 i 14a21=b i −8a31=c
a1=1 b=14 c=−8
22 sty 18:41
Matejko: nie rozumiem 2 linijki
22 sty 19:37
Matejko: zatem...
22 sty 19:37
Kaja: jesli wielomian jest trzeciego stopnia i ma podane 3 pierwiastki to można go zapisac w postaci
iloczynu (x−x1)(x−x2)(x−x3), gdzie x1,x2, x3 to pierwiastki tego wielomianu
22 sty 19:40