???
boczek: | | (x−3)x | |
Liczba rozwiązań równania |
| jest równa  ? |
| | x2+x−2 | |
22 sty 18:10
wredulus_pospolitus:
a gdzie tu równianie jest

Jak sama nazwa wskazuje ... równianie winno posiadać w swoim
zapisie znak '='
22 sty 18:11
boczek: Tak nauczycielka napisała powiedzmy, że za przysłowiowym równaniem które podałem jest znak =0
Nie chce tu i teraz debatować na temat zapisu równani tylko chcę poznać rozwiązania "równania"
Z moich obliczeń wynika że jest to 2 i −3 chodź jest to bardzo wątpliwe dlatego tu jestem
22 sty 18:15
pigor: ..., nie widzę żadnego równania

, ale gdyby co
| | (x−3)x | | (x−3)x | |
takie równanie : |
| = 0 ⇔ |
| = 0 ⇔ |
| | x2+x−2 | | (x+2)(x−1) | |
⇔
x(x−3)=0 i x∊R\{−2,1}, a więc odp.
2 rozwiązania x=3 lub x=0,
czyli
x∊{3,0} .
22 sty 18:17
wredulus_pospolitus:
nie 'powiedzmy' tylko trzeba wiedzieć co dokładnie tam jest
jeżeli jest =0 to:
1) sprawdź jaka jest dziedzina (inaczej − jakie 'x' NIE MOGĄ być rozwiązaniami bo ten zapis dla
nich nie ma sensu)
2) licznik = 0 <−−− rozwiązania
A więc ile będzie rozwiązań
22 sty 18:18