Wzór pod pierwiastkiem
Jakub: Witam. Mam takie zadanie:
√x2 − 16 + √x2 − 9 = 7
Widzę, że jest wzór pod tymi pierwiastkami ale jak mogę się spod tego pierwiastka uwolnić?
Pozdrawiam.
22 sty 17:29
+-: podnieś do kwadratu, zostaw pierwiastek na jednej stronie i jeszcze raz do kwadratu
x=+−5
22 sty 20:39
pigor: ..., lub w zbiorze D
r=
{x∊R: |x| ≥4} , niech
√ x2−16 = t i
t ≥ 0 ⇒
⇒ (*)
x2−16= t2 /+7 ⇒ x
2−9= t
2+7 i dane równanie przyjmie postać
t+
√ t2+7=7 ⇔
√ t2+7=7−t /
2 i
t ≤7 ⇔ t
2+7=(7−t)
2 i (**)
0≤ t ≤ 7 ⇒
⇒ 14t= 42 ⇔
t=3, stąd, z (*) i (**) mamy równanie :
x
2−16=9 ⇔ x
2=25 ⇔
|x|=5 >4 ⇒
x∊{−5,5} − szukany
zbiór rozwiązań .
22 sty 20:56
PW: Stawiam szóstkę uczniowi, który:
1. zgadnie jedno rozwiązanie (to nie jest trudne)
2. Napisze dlaczego drugim rozwiązaniem jest liczba przeciwna.
3. Udowodni, że innych rozwiązań nie ma.
22 sty 20:57