Planimetria
Kamila: W trójkącie ABC dane są długości boków :
IABI= 4 cm IBCI=
√3 cm IACI= 3 cm
a) Oblicz cos kąta BAC oraz tg kąta BAC
b) Oblicz pole trójkąta ABC
c) oblicz długość odcinka łączącego wierzchołek C ze środkiem boku AB
Prosiłabym o rozwiązanie bo nie rozumiem jak mam to zrobić
Eta:

c
2>a
2+b
2 −−− to trójkąt jest ostrokątny
16>9+3 −−− trójkąt ABC jest ostrokątny
| | b2+c2−a2 | |
a) z tw. kosinusów cosα= |
| = ......... |
| | 2bc | |
sinα= +
√1−cos2α= .........
| | 1 | |
b) P(ABC)= |
| *b*c*sinα=.......... |
| | 2 | |
c) z tw. kosinusów
s
2= |Ad|
2+b
2−2b*|AD|*cosα=........
dokończ obliczenia ...