Funkcje trygonometryczne
Kasia: Wyznacz x jesli :
sin x = −
√3 / 2 i x∊ <10π, 12π>
Prosze o pomoc, jak zacząć
22 sty 17:11
kika: | | √3 | |
sinx=− |
| ⇒sinx=−sin60 i teraz |
| | 2 | |
sinx=sin(180+60) lub sinx=360−60 i teraz dasz radę.
22 sty 17:25
pigor: ..., np. tak :
z warunku x∊[10π;12π] i sinx<0 wynika, że
x∊III lub
IV ćwiartki,
czyli sinx= −
12√3 ⇒
y= −√3k ,
r=2k ⇒ x
2=4k
2−3k
2=k
2 ⇒
|x|=k
zatem
| | |x| | | −k | |
cosx= |
| = |
| =−12 lub cosx= 12, |
| | r | | 2k | |
| | y | | −√3k | |
tgx= |
| = |
| =√3 lub tgx= −√[3 , zaś |
| | |x| | | −k | |
| | 1 | |
ctgx= |
| = 13√3 lub ctgx= −13√3. ...  |
| | √3 | |
22 sty 17:50