Oblicz sumę..
Matejko: Oblicz sumę.. stu początkowych wyrazów ciągu an n>=1
an=ncos(npi)
ja robiłem tak:
a1=−1
a2=2
a3=−3
i nie wiem jak policzyć sumę stu elementów z którego wzoru kożystac bo nie jest to ani ciąg
arytmetyczny ani geometryczny
22 sty 16:56
Krzysiek: policz dwie sumy dla n parzystego i n nieparzystego
albo policz: (a1+a2)+(a3+a4)+...+(a99+a100)=...
22 sty 17:00
Ajtek:
a4=4
a5=−5
Masz dwa c. arytmetyczne. Nieparzysty malejący a1=−1 i r=−2, Parzysty rosnący b1=2=a2 i r=2
22 sty 17:02
Matejko: mogę prosić o obliczenia?
22 sty 17:09
Ajtek:
No słuchaj, ja tylko podpowiadam, Krzysiek zapewne podobnie.
22 sty 17:10
Matejko: malejącego wyszło mi −625 a rosnącego 650, chodzi o sumę a odpowiedź jest 50, mi wychodzi 25.
co mam źle?
22 sty 17:18
Matejko: już wiem dzięki
22 sty 17:19
Ajtek:
Masz błąd w rachunkach. Ile wynosi a
99 i a
100
22 sty 17:20