Wyznacz wszystkie wartości
Matejko: Wyznacz wszystkie wartości x∊<0;2π>, dla których liczby:2sin2x,cos2x i cos2x sa kolejnymi
wyrazami ciągu arytmetycznego. robiłem tak:
2cos2x=2sinxcosx+2cos2x−1
2sinxcosx=1
sin2x=1
i jak to odczytać wiem że robiło się jakoś 2x=.... to x=.... proszę o pomoc
22 sty 16:36
ICSP: kiedy sinx = 1 ?
22 sty 16:38
ICSP: i sprawdź obliczenia.
Chyba coś jest źle.
22 sty 16:39
Matejko: dobrze dlaczego źle? mogę prosić o dokończenie z notatką szczegółową co z czego? tym sposobem
co pisałem? 2x=.... to x=....
22 sty 16:42
ICSP: | | 1 | |
Jak dla mnie powinno być sin2x = |
| |
| | 2 | |
22 sty 16:43
Matejko: dlaczego?
22 sty 16:54
ICSP: Z tego co widzę skorzystałeś/aś ze wzoru : a,b,c tworzą ciąg arytmetyczny to 2b = a + c
2cos
2x = 2sin(2x) + 2cos
2x − 1
2sin(2x) = −1
| | π | | 5π | |
2x = |
| + 2kπ v 2x = |
| + 2kπ , k ∊ C |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5π | |
x = |
| + kπ v x = |
| + kπ , k ∊ C |
| | 12 | | 12 | |
22 sty 16:59
Matejko: w odpowiedziach mam jeszcze 13pi12 i 17pi12
22 sty 17:24
Matejko: dlaczego?
22 sty 17:29
Matejko: bez wielokrotności bo mamy przedział od 0 do 2pi
22 sty 17:30
ICSP:

Podałem Ci rozwiązania dla całej osi rzeczywistej. Wystarczy, że wybierzesz te które należą do
przedziału (0 ; 2π).
22 sty 17:34