rozłóż sumę algebraiczną na czynniki pierwsze
DARAS: 3x2+6xy+3y2−5x−5y
22 sty 16:32
ICSP: 3(x+y)2 − 5(x+y) = (x+y)(3x + 3y − 5)
22 sty 16:38
DARAS: dziękuję... możesz w skrócie opisać jak dostałeś taką postać?
22 sty 16:46
ICSP: Zwykłe wyciąganie przed nawias. Poziom 5 klasy szkoły podstawowej.
3a2 − 5a = a * (3a − 5)
22 sty 16:48
pigor: ..., możesz np. tak :
3x2+6xy+3y2−5x−5y=3(x
2+2xy+y
2)−5(x+y)=3(x+y)
2−5(x+y)=
(x+y)(3x+3y−5)
22 sty 16:54
DARAS: okejjj...a takie cos... 6a2+7ab−10b2
22 sty 16:56