Wyznacz dziedzinę funkcji.
Sebastian: | | √x2−4x−5 | | sin x | |
f(x)= |
| + |
| |
| | log2(3x−6) | | 4−x | |
Najpierw sumuje funkcje, czy od razu wyznaczam dz.?
22 sty 16:22
Ajtek:
Zanim cokolwiek zaczniesz robić, musisz wyznaczyć dziedzinę
22 sty 16:25
Sebastian: dziedzina z pierwiastka ≥0 => <5,+∞)
dziedzina z logarytmu (3x−6)>0 => x>2
dziedzina sinusa = R
no i x ≠ 4
czyli dziedzina funkcji D=<5,+∞) ?
22 sty 16:39
Ajtek:
Oraz log2(3x−6)≠0
22 sty 16:56
Ajtek:
Dziedzina z pierwiastka: x∊(−∞;−1>u<5;∞)
22 sty 16:59