Trygonometria
Smaug: Równanie trygonometryczne
Rozwiąż równanie tgx*sinx+1=sinx + tgx
Ja to rozwiazalem tak:
tgx*sinx−sinx=tgx−1
sinx(tgx−1)=tgx−1 / (tgx−1)
Sinx=1
X=π/2 +2kπ
ale w odpowiedziach jest x=π/4 +kπ, prosze o pomoc.
22 sty 15:27
Saizou :
| | π | |
tgx*sinx+1=sinx+tgx zał x≠ |
| +kπ, k∊C |
| | 2 | |
tgx*sinx−sinx−tgx+1=0
sinx(tgx−1)−(tgx−1)=0
(tgx−1)(sinx−1)=0
tgx=1 sinx=1
22 sty 15:32
Janek191:
sin x *( tg x − 1) = tg x − 1
sin x = 1 lub tg x − 1 = 0
22 sty 15:35
Smaug: Ok, dzięki
22 sty 15:37